Tunnustan, minä tykkään Polka karkeista. Lainasin kirjastosta aivan ihanan Karkkikirjan ja sieltä löysin Polka karkkien ohjeen, joten pitihän minun niitä tehdä :D

Sokerilämpömittari tosin tarvitsee hankkia, niin onnistuisi varmaan hieman paremmin... Massa jää helposti hieman pehmeäksi tai sitten kovettuu hetkessä, kultaista keskitietä en onnistunut tänään löytämään. Mutta maku on oikea :D

923053.jpg

Ohje on Päivi Saaren ja Margot Vareliuksen Karkkikirjasta.

Polkkakarkit

3 dl sokeria

1 dl vettä

1/4 dl etikkaa

1 rkl glukoosia ( apteekista)

6 tippaa piparminttuöljyä

punaista karamelliväriä

Sekoita sokeri, glukoosi, vesi ja etikka ja jätä sulamaan muutamaksi tunniksi. Keitä seosta melko voimakkaalla lämmöllä kunnes se kestää karamellikokeen* eli se on noin 150-asteista. Väriltään valmis seos on läpinäkyvää, aivan aavistuksen kellertävää. Parhaiten onnistut jos sinulla on lämpömittari. Anna seoksen jäähtyä hetki kattilassa. Kaada sitten suurin osa massasta öljytylle marmori- tai peltilevylle. Lisää piparminttuöljy ja ala kääntää paistinlastalla massan kulmia keskelle. Massa kovettuu helposti, joten se täytyy pitää koko ajan "liikkeessä". Lisää kattilaan jääneeseen massaan vähän punaista väriä. Voit pitää kattilan miedolla lämmöllä, jottei massa kovetu. Kun pääosa massasta on niin jäähtynyttä, että voit käsitellä sitä, rupea öljytyin käsin "leipomaan" massaa. Venytä ja taita sitä, kunnes se on kiiltävän valkoista. Tee massasta yksi iso tai kaksi pientä tankoa. Ota sitten punaisesta massasta lusikalla karamellia ja tee marmorille kaksi paksumpaa tai neljä ohuempaa raitaa. Venytä ne valkoisen tangon molemmin puolin. Kierrä tankoa ja muotoile siitä iso keppi tai leikkaa öljytyin saksin pastilleja.

*Karamellikoe vastaa noin 150 astetta. Tiputa pisara kylmään veteen. Sokeriliemi muuttuu vaalean keltaiseksi ja helposti murtuvaksi. Jos vielä keität lientä se palaa helposti.