853363.jpg

Tämän kakun ohje on uusimmasta Maku-lehdessä.

Pohja

2 munaa
1 dl sokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja


Voiteluun

voita tai margariinia

Puolukkatäyte

5 liivatetta
2 dl puolukkasurvosta
1 1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 prk (250 g) maitorahkaa
tilkka puolukkamehua
2 dl kermaa vatkattuna

Vaniljatäyte

3 liivatetta
2 dl vaahtoutuvaa vanilliinikastiketta

Kiille

2 liivatetta
1 1/2 dl vahvaa puolukkamehua

Valmista ensin kakkupohja. Voitele joko pyöreä tai pitkänomainen irtopohjavuoka. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Paista kakkupohjaa 175-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia. Kumoa pohja jäähtymään ja pese vuoka.

Pane puolukkatäytteen liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Sekoita puolukkasurvoksen joukkoon sokeri, vanilliinisokeri ja maitorahka. Pingota irtopohjavuokaan leivinpaperipala ja nosta kakkupohja takaisin vuokaan.

Kuumenna puolukkamehu joko kattilassa tai mikrossa. Purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen neste pois. Liuota liivatteet kuumaan mehuun ja tarkista, että seos on tasaista. Kaada hieman jäähtynyt liivate-mehuseos ohuena nauhana puolukka-rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita seokseen lopuksi kermavaahto varovasti nostellen ja kaada seos kakkupohjan päälle ja tasoita täytteen pinta. Pane vuoka kylmään hyytymään.

Valmista vaniljatäyte. Pane liivatteet taas likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota vaniljakastike. Kuumenna tilkka vettä joko kattilassa tai mikrossa. Purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen neste pois. Liuota liivatteet kuumaan veteen ja tarkista, että seos on tasaista. Sekoita vähän jäähtynyt liivate-vesiseos ohuena nauhana vaniljavaahtoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos puolukkatäytteen päälle ja tasoita pinta. Nosta vuoka jälleen kylmään.

Valmista kiille. Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Kuumenna mehu kattilassa tai mikrossa. Purista pehmenneistä liivatteista ylimääräinen neste pois. Liuota liivatteet kuumaan mehuun ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Kaada kiille varovasti vaniljatäytteen päälle. Nosta vuoka kylmään ja peitä varovasti kelmulla, kun kiille on hyytynyt. Anna kakun olla kylmässä vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli.

Irrota kakun reunat varovasti vuoan reunasta ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Koristele kakku puolukoilla ja puolukanvarvuilla.